• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nay.bir
  • https://www.twitter.com/nay_bir

4. Dünya Arı Günü Kutlandı.

Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi, Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Niğde İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 4.Dünya Arı Günü üniversitemizde kutlandı.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Sorkun,  Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ethem Akyol, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Yeninar ve Türkiye Arıcılar Birliği Merkez Birlik Başkanı Bahri Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Niğde Valisi Âlim Barut, Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selen Doğan, Bor Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bilge Karatepe, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Ecemiş, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldığı programda Genel Sekreter Vekilimiz Doç. Dr. Ethem Akyol, Niğde İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünal, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Bekir Ankaralı açılış konuşmaları yaptı.

4. Dünya Arı Günü’nün önemine değinilen ve Niğde’de ki arıcılık sektörünün gelişmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verilen açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür de bir konuşma yaptı. Üniversitelerin temel fonksiyonlarından birinin ürettiği bilgiyi topluma dönüştürebilmek olduğunu belirten Rektör Görür, üniversitemizin 4 yıldır özellikle bu konuda ciddi hassasiyet gösterdiğini söyleyerek; “Üniversitemizden bilimsel yönde istifade etmek isteyen herkese imkânlarımız ölçüsünde destek sağlamaya çalıştık ve bundan sonrada elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yeter ki biz bilgiye ulaşmak isteyelim. Yeter ki üniversitedeki bilgiden birikimden yararlanmak isteyelim. Eğer biz bunu istersek, her zaman için hangi şartta hangi ortam da olursa olsun bu destek üniversite tarafından sürecektir” dedi.

Programda son açılış konuşmasını Niğde Valisi Âlim Barut yaptı. Arının ne kadar faydalı bir hayvan olduğunu ve insan için de iyi bir örnek olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Vali Âlim Barut; “Arı disiplinli, çalışkan ve sosyal bir hayvandır. Şunu gördük ki, burada tarım teşkilatımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı ve üniversitemizi bir araya getirmiş bir program düzenlemişiz. Yani bu kadar kesimin bir araya gelip tek bir olay etrafında buluşması çok iyi bir örnek, dolayısıyla bu arının gücüyle oluyor. Arıyı da bu şekilde selamlamış oluyoruz. Konumuz çok tatlı bir konu olan bal. İnsana çok faydalı alternatifi olmayan arıdan başka bir canlının üretemediği bir yiyecek. Ama arının balın yanında bir sürü faydası daha var. Bu faydalarını burada birlikte göreceğiz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Sorkun’un başkanlığını yaptığı ve ilk konuşmacı olduğu panele geçildi. “4. Dünya Arı Günü ve Yaşam İçin Arılar” başlıklı bir sunum yapan Sorkun; “Bal Arısı Günü” dünyada arı kaybı ile ilgili gördüğüm sorunlar nedeniyle 29 Mayıs 2009 tarihinde başlatmış olduğum bir projedir. Yetiştirildiği her ülkede bal arılarının ölümü ciddi boyutlara ulaşmıştır. Kanada’nın federal hükümetinin yanı sıra ulaşabildiğim tüm bölge ve eyalet yönetimlerine mektup yazmaya başladıktan bir yıl sonra ilk “Bal Arısı Günü” 29 Mayıs 2010 tarihinde düzenlenmiştir” diyerek arılar için yapılan çalışmaları anlattı.

Bal Arısı Kolonisinde Yaşam konulu sunumuyla ikinci konuşmada üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Ethem Akyol söz alarak ana arı, işçi arı ve erkek arılar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğinin Kuruluşunu anlatarak konuşmasına başlayan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise Türkiye’de Arıcık ve Örgütlenme konularına değindi. Türkiye’de tüm arıcıların TAB ve Tarım Bakanlığı’nın ortak bir programı olan Arıcı Kayıt Sistemiyle kayıtlı olduğunu ve bir takip sistemiyle izlenebildiğinin vurgulayan Yılmaz, her arıcının işletme numarası ve arılı kovanlarında barkotlu etiketi olduğunu söyledi.

Verilen aranın ardından programın öğleden sonraki oturumlarına geçildi.

Doç. Dr. Ethem Akyol’un başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ilk konuşmayı Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici yaptı. Arı ürünlerinin besin maddelerince zengin ve ayrıca bu ürünlerin mükemmel bir diyet olduğunu söyleyen Silici, arı poleni, arı ekmeği, arı sütü, propolis ve arı zehri konularına değindi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Halil Yeninar da arıcılıkta güncel sorunlar ve çözüm önerileri üzerine sunum yaptı.

Soru cevap bölümünün ardından konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.

Programda ayrıca “4. Dünya Arı Günü” münasebetiyle düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri de takdim edildi. Kanuni Sultan Süleyman Ortaokulundan İlayda Nur Sakarya birinci, 19 Mayıs Ortaokulundan Zeynep Sude Akçam ikinci, Özel Sungurbey İlkokulundan Begüm Erduran üçüncü olurken, Alparslan İlkokulundan Arselov Barat ise dördüncü oldu.

Programın ardından davetlilere bal ikramı yapıldı.

*Kaynak: Niğde Üniversitesi



3194 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam28
Toplam Ziyaret86659
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar28.877228.9929
Euro31.134931.2597
Hava Durumu
Saat
Takvim